Zupa gryczana

4.5 (185 ocen)

  • 15 min

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mały por
    kawałek korzenia selera
    pół szklanki kaszy gryczanej
    kostka bulionowa grzybowa
    ziele angielskie i liść laurowy
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach, pora kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę bulionową grzybową, ziele angielskie i liść laurowy.
  • 2. Tuż po tym, jak zupa zacznie się gotować, dodajemy do niej kaszę gryczaną i gotujemy ok. 15-20 minut, aż kasza zmięknie. Pod koniec gotowania wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy, przyprawiamy solą i pieprzem sprawdzając smak zupy. Rozlewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Zupę można także ugotować na mięsie (np. żeberkach) z dodatkiem 1-2 grzybów suszonych, wtedy będzie bardziej esencjonalna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-03i5ioe

To może cię zainteresować