Zupa grochówka

5 (192 ocen)

  • 10 min

Bardzo gęsta i aromatyczna.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    kawałek pora
    kawałek selera
    1,3 kg ziemniaków (już po obraniu)

    4 łyżki majeranku
    paczka grochu łuskanego

    300 g wędzonego boczku
    300 g chudej kiełbasy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Zupa grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch wypłukać w 3 wodach, następnie przełożyć do dużego gara i zalać wodą na 3/4 wysokości, Gotować do czasu, aż groch się całkowicie rozgotuje.
  • 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oprócz ziemniaków.
  • 3. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek,a następnie kiełbasę. Wszystko dodać do zupy.
  • 4. Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do zupy jak inne warzywa będą już miękkawe,
  • 5. Gotować wszystko do miękkości, na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować