Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Piątkowa, bezmięsna, zupa grochowa, też może być pożywna i aromatyczna. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g grochu łuskanego
    Bulion
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    1-2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 liście laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Majeranek
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.
    Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone w kostkę warzywa, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego.
    Posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować, aby warzywa zmiękły.
    Ja taką grochówkę podaję z groszkiem ptysiowym, ale można podać ją z ugotowanymi osobno ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion drobiowy Groszek ptysiowy Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować