Zupa grochowa na wędzonej bazie

4.5 (181 ocen)

  • 5 godz.

Propozycja na grochówkę opartą na wędzonych mięsnych składnikach.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 300 g wędzonych żeberek
    300 g suchego łamanego grochu
    włoszczyzna
    150 g wędzonego surowego boczku
    5 ziemniaków
    sól
    pieprz ziarnisty i mielony
    4 ziarna jałowca
    pętko dobrej wędzonej kiełbasy
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grochowa na wędzonej bazie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 1 godziny. Na początku szumowałem. Wywar przecedziłem wrzuciłem łamany groch (wcześniej namoczonego i opłukanego) i gotowałem jeszcze następną godzinę. Dodałem kilka ziaren pieprzu i jałowca. Na ok. 20 minut przed końcem dodałem obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ).
    Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka.
    Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować