Zupa fasolowa na wędzonych udkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dajemy namoczoną przez noc fasolę Jaś, wędzone udka, obrana i pokrojoną w pół talarki marchewkę, pokrojoną i podsmażoną kiełbasę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, 1 płaską łyżeczkę soli ale wcześniej sprawdzamy słoność udek by nie przesolić zupy. Zalewamy to 1,5 l wody, przykrywamy garnek i na średnim ogniu gotujemy do miękkości fasoli. Gdy fasola jest miękka to wyciągamy wędzone udka by przestygły. Doprawiamy do smaku pokrojonym drobno czosnkiem, łyżeczką przecieru pomidorowego, mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy obskubane i pokrojone mięsko z wędzonych udek, majeranek oraz mielony kminek. Na rozgrzanym oleju smażymy mąkę, dodajemy wywar, dokładnie rozprowadzamy i dodajemy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Jeśli wyszło zbyt gęste to dolewamy trochę gorącej przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Sprawdzamy smak czy nie potrzeba ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Komentarze