Zupa fasolowa na wędzonych udkach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To propozycja pysznej i sytej zupy zwłaszcza w ten chłodny i zimowy czas, bo świetnie rozgrzewa.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli JAŚ wcześniej namoczonej przez noc
    0,5 kg wędzonych udek
    0,5 kg kiełbasy
    3-4 ziemniaki
    1 duża marchewka
    2 liście laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    solidna łyżka majeranku
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
    1,5 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa na wędzonych udkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy namoczoną przez noc fasolę Jaś, wędzone udka, obrana i pokrojoną w pół talarki marchewkę, pokrojoną i podsmażoną kiełbasę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, 1 płaską łyżeczkę soli ale wcześniej sprawdzamy słoność udek by nie przesolić zupy. Zalewamy to 1,5 l wody, przykrywamy garnek i na średnim ogniu gotujemy do miękkości fasoli. Gdy fasola jest miękka to wyciągamy wędzone udka by przestygły. Doprawiamy do smaku pokrojonym drobno czosnkiem, łyżeczką przecieru pomidorowego, mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy obskubane i pokrojone mięsko z wędzonych udek, majeranek oraz mielony kminek. Na rozgrzanym oleju smażymy mąkę, dodajemy wywar, dokładnie rozprowadzamy i dodajemy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Jeśli wyszło zbyt gęste to dolewamy trochę gorącej przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Sprawdzamy smak czy nie potrzeba ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kminek Majeranek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować