Zupa dobrej gospodyni

4.5 (159 ocen)

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa. W sam raz na jesienne i zimowe chłody. Szybka i pyszna.

Składniki:

  • 30-35 dag surowej kiełbasy (1 polska wędzona i 2 białe)
    10 dag włoszczyzny mrożonej (paski)
    2 średnie ziemniaki
    1/2 szklanki czerwonej soczewicy
    1 litr wody
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1/2 płaskiej łyżeczki czosnku suszonego mielonego
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dobrej gospodyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kiełbasy oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na mały ogniu pod przykryciem 15 minut i odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Soczewicę dokładnie płuczemy i odsączamy.
  • 3. Przestudzoną kiełbasę wyjmujemy z wywaru i kroimy w kostkę.
    Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.
  • 4. Wywar z kiełbasy ponownie zagotowujemy, dodajemy włoszczyznę, zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i wrzucamy soczewicę.
  • 5. Gotujemy zupę 15 minut, dodajemy czosnek i majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy wody. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować