Zupa dobrej gospodyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę i wkładamy do niej kiełbasy oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na mały ogniu pod przykryciem 15 minut i odstawiamy do przestudzenia.
2.Soczewicę dokładnie płuczemy i odsączamy.
3.Przestudzoną kiełbasę wyjmujemy z wywaru i kroimy w kostkę.
Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.
4.Wywar z kiełbasy ponownie zagotowujemy, dodajemy włoszczyznę, zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i wrzucamy soczewicę.
5.Gotujemy zupę 15 minut, dodajemy czosnek i majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy wody. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Komentarze