Bardzo soczyste, kruche z chrupiącą panierką pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej..........SMACZNEGO!!!
Z piekarnika w dobrej panierce skrzydełka wacławy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki.
2.Opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.
3.Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
4.Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.
5.Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.
6.Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.
7.Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.
8.Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać, skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi.
Komentarze