Chleb w dobrej formie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy szklankę letniej wody , dodajemy cukier , drożdże i dwie łyżki mąki pszennej . Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną .
2.Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnia , solą , siemieniem lnianym , słonecznikiem i dwoma łyżkami oleju . Dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto dodając pozostałą wodę . Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę a jeżeli za gęste to oczywiście wodę .
3.Miskę o średnicy 25 cm. smarujemy olejem , wkładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok.30-40 minut ) . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni .
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przez obrócenie miski . Dłonią formujemy zgrabny bochenek i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 minut , aż chlebek mocno się zrumieni . Po wyjęciu z piekarnika obmywamy chleb dłonią zwilżoną zimną wodą ( przez to skórka będzie bardzo chrupiąca ) i studzimy na kratce aby spód chlebka nie zawilgnął.
Porady
Jak mówią ,że ciepły z masłem jest niezdrowy to nie słuchać !!! Oto moja rada :)
Komentarze