Zupa we włoskim klimacie. Aromatyczna, zdrowa i smaczna
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 op. mozarella
2 szalotki
1 ząbek czosnku
75 ml oliwy z oliwek
50 ml wina
400 ml bulionu warzywnego
10 łodyżek bazylii
125 g szpinaku
15 g orzeszków piniowych
sól
pieprz
szczypta chilli w proszku
2 pomidory
50 g ugotowanych krewetek
ok z 1/4 limonki
100 ml śmietany
Zupa bazyliowa z pieczonym pomidorym i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do zeszklenia szalotkę z czosnkiem. Dolać wino i podgrzewać do zredukowania się wina. Dolać bulion i gotować aż 1/2 się odparuje.
Łodygi bazylii oddzielić od listków. Łodygi dodać do gotującego się bulionu. Listki bazylii posiekać. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni. Dodać do listków bazylii. Szpinak posiekać i dodać do listków bazylii i orzeszków pini. Zmiksować dolewając w małych ilościach 30 ml oliwy z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i chilli.
Pomidory sparzyć gorącą wodą, ostudzić i obrać ze skórki. Odciąć górę pomidorów i je wydrążyć. Mozarellę wraz z krewetkami pokroić w kostkę. Dodać sok z limonki oraz pozostałą oliwę. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chilli. Zostawić w marynacie ok 15 minut.
Pomidory nafaszerować krewetkami z mozarellą. Na wierzch dodać plasterek mozarelli. Pieczemy pomidory 10 minut w temp. 180 st. C
Łodyżki bazylii wyjąć z zupy. Zmniejszyć ogień gotowanej zupy. Dolać śmietanę oraz zmiksowany szpinak z orzeszkami i bazylią. Zmiksować zupę. Doprawić do smaku.
Komentarze