Zrazy gryczane z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie kaszy gryczanej z grzybami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 50 g suszonych grzybów
    300 g kaszy gryczanej
    Sól
    Jajko
    Mąka
    Cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki bułki tartej
    100 g masła klarowanego
    Sos:
    Cebula
    2 łyżki masła
    Łyżka mąki
    Szklanka bulionu warzywnego
    Łyżeczka soku z cytryny
    Sól ,pieprz
    Cukier
    ½ szklanki gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy gryczane z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Opłukaną kaszę rozgotowujemy na wodzie z gotowania grzybów (połowę wody z grzybów ,drugą zostawiamy do przygotowania sosu) ,solimy i studzimy. Dodajemy jajko i mąkę (tyle by powstała gęsta masa). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby siekamy. Cebulę zeszklimy na maśle ,dodajemy grzyby i chwilę smażymy ,doprawiamy solą.
    Z masy gryczanej formujemy podłużne placki ,smarujemy farszem grzybowym ,zawijamy jak zrazy ,obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle.
  • 2. Sos:
    Posiekaną cebulę rumienimy na maśle ,dodajemy mąkę ,smażymy ,mieszając aż się lekko zrumieni. Rozprowadzamy bulionem i wodą z gotowania grzybów (około 300 ml) ,dodajemy sok z cytryny ,sól ,pieprz i szczyptę cukru ,aż sos zgęstnieje ,wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Zrazy układamy w żaroodpornym naczyniu ,polewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować