Żółw z mięsa mielonego

5 (152 ocen)

  • 60 min

Moja wnuczka uwielbia tak podane mięso w kształcie żółwia.

  • 60 min

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 30 dag
    jajko 1 sztuka
    czosnek 1 ząbek
    przyprawa do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki
    bułka tarta 2-3 łyżki
    parówki cienkie dobrej jakości drobiowe 3 sztuki
    ciasto francuskie kawałek
    goździki 4 sztuki
    sałata 2 liście
    pieprz do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żółw z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięty czosnek przez praskę, przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszać dokładnie, gdy masa mięsna będzie za rzadka dodać bułkę tartą. Ewentualnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem do smaku.

    Z ciasta francuskiego pokroić cienkie paseczki 0,5 cm.
    Parówki obrać, przekroić na połowy. Na nogach parówki naciąć.

    Z mięsa uformować dwa tułowie żółwia, włożyć nogi, szyję z parówek, zrobić oczy z goździków. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta francuskiego.

    Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 45 minut w 220 stopniach.

    Podawać na liściach sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować