Żółta fasolka szparagowa w pomidorach

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, lekkie danie, doskonałe na szybki, bezmięsny obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4 pomidory
    2 łyżki masła
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    2 szczypty kardamonu
    kilka listków tymianku
    2 listki laurowe
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    zielenina do posypania - u mnie kolendra
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żółta fasolka szparagowa w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żółta fasolka szparagowa w pomidorach 1. Fasolkę oczyszczam, pozbawiam końcówek, kroję na mniejsze części . Cebulę i czosnek obieram , kroję w kostkę . Pomidory zalewam wrząca wodą , po 2 minutach wodą zimną, zdejmuję skórki , miąższ kroje w kostkę . Na maśle podsmażam cebulę , dodaję czosnek i fasolkę , miód , kardamon , przyprawę do mięs , czubrycę, harissę, podsmażam, dodaję listki laurowe , listki tymianku , zalewam bulionem , duszę około 20 - 25 minut - aż fasolka będzie chrupiąca , a za razem miękka . Całość doprawiam sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Podaję posypaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować