Złote serniczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne serniczki - powalają słodkim cynamonowym smakiem! Podaje je z sosem śmietanowym - pychota!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser twarogowy: 250 gramów
    - mąka pszenna tortowa: 5 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 4 łyżki
    - cynamon mielony: 3 łyżeczki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    - bułka tarta do obtoczenia: 0.5 szklanki
    - masło do smażenia: 100 gramów
    - śmietana 18 %: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - cukier brązowy,drobny: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Złote serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki serowe 1. Ser twarogowy rozdrobnić widelcem,posypać cukrem i cynamonem - wymieszać dokładnie i odstawić na 15min.,potem dodać mąkę,jajko,szczyptę soli i wyrobić gładką masę - zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować nieduże kuleczki i wykładać na zwilżoną deskę (nie kleją się do rąk i łatwo formują się)
  • 2. Na patelni rozgrzać odrobinę masła,serowe kuleczki obtaczać w bułce tartej,delikatnie spłaszczać i wykładać na patelnie - smażyć po 3-4min. z każdej strony(na złoty kolor!).Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym.Serniczki wyłożyć porcjami na talerze,po środku dać śmietankę i posypać cukrem brązowym - odrazu podawać!
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować