Uwielbiam kolorowe dania które zachęcają do jedzenia. Końcówka lata, początek jesieni to właśnie okres w którym można bez problemów znaleźć różnobarwne warzywa na obiad.
10 min
Składniki:
1 opak. makaronu świderki
1 cebula
1 średnia cukinia w kolorze pomarańczowym
2 ogórki
1 czerwona lub żółta papryka
4 pomidory
świeża bazylia i mięta
oliwa z oliwek
śmietana 18%
sól i pieprz
Złota jesień na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki kroimy- cukinię najlepiej w cienkie plastry, aby szybciej zmiękła; cebulę i ogórki w połówki plastrów, pomidory w grubsze plastry, paprykę w kostkę.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy cukinię i ok. 5 minut smażymy pod przykryciem, następnie dodajemy ogórki. Gdy cukinia zmięknie dorzucamy paprykę, a po chwili pomidory. Dusimy razem do momentu kiedy pomidory puszczą sok. Dodajemy ok. 4 gałązek bazylii i 3 gałązki mięty, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy razem jeszcze chwilę.
Na talerzu układamy makaron, na niego warzywa i polewamy śmietaną.
Komentarze