Złota jesień na talerzu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam kolorowe dania które zachęcają do jedzenia. Końcówka lata, początek jesieni to właśnie okres w którym można bez problemów znaleźć różnobarwne warzywa na obiad.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 opak. makaronu świderki
    1 cebula
    1 średnia cukinia w kolorze pomarańczowym
    2 ogórki
    1 czerwona lub żółta papryka
    4 pomidory
    świeża bazylia i mięta
    oliwa z oliwek
    śmietana 18%
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Złota jesień na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kroimy- cukinię najlepiej w cienkie plastry, aby szybciej zmiękła; cebulę i ogórki w połówki plastrów, pomidory w grubsze plastry, paprykę w kostkę.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy cukinię i ok. 5 minut smażymy pod przykryciem, następnie dodajemy ogórki. Gdy cukinia zmięknie dorzucamy paprykę, a po chwili pomidory. Dusimy razem do momentu kiedy pomidory puszczą sok. Dodajemy ok. 4 gałązek bazylii i 3 gałązki mięty, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy razem jeszcze chwilę.
    Na talerzu układamy makaron, na niego warzywa i polewamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować