Ostra zupa z cukinii

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rozgrzewająca zupa na jesienną kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    2 kostki rosołowe drobiowe
    2 marchewki
    0,5 szt. pomarańczowej cukinii
    200 ml śmietany 18%
    mąka (do zaciągnięcia zupy)
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ok. łyżeczki chilli, odrobina cukru

Ostra zupa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę i cukinię szatkujemy. Zmniejszamy ogień. Marchewkę wrzucamy do bulionu, gotujemy ok. 5 minut i dorzucamy cukinię. Razem gotujemy ok. 10-15 min. Śmietanę łączymy z mąką, dolewamy odrobinę wody i wlewamy powoli do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, chilli i odrobiną cukru. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
    Zupa bardzo dobrze smakuje z ryżem

Porady

Jeśli zupa dla niektórych członków rodziny jest za ostra, smak można złagodzić polewając porcję słodką śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy