Złociste rozetki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ptysiowe: zagotowujemy
250 ml wody z masłem
i szczyptą soli. Mieszając, do
wrzątku stopniowo wsypujemy
przesianą mąkę. Zmniejszamy
ogień i szybko ucieramy,
aż ciasto stanie się gładkie
i zacznie odchodzić od ścianek
garnka. Zdejmujemy
z ognia i odstawiamy, aż lekko
przestygnie. Następnie wbijamy
po jajku i stale ucieramy,
aż ciasto wystygnie.
2.Ziemniaki dwukrotnie mielimy.
Wraz z musztardą, parmezanem
i zmiażdżonym
czosnkiem dodajemy do ciasta
ptysiowego. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy na gładką masę.
3.Blachę wykładamy papierem
do pieczenia. Porcje masy
wkładamy do szprycy, wyciskamy
na papier rozetki
jedna obok drugiej. Pieczemy
w temp. 180 °C, aż nabiorą
złotego koloru.
Komentarze