Złociste rozetki ziemniaczane

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Urozmaiciłam przepis z gazety, dodając ciasto ptysiowe. Świetnie smakują z kotletami lub pieczonym mięsem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    ● 2-3 łyżki startego parmezanu
    ● łyżeczka musztardy
    ● ząbek czosnku
    ● sól, pieprz
    Ciasto ptysiowe:
    ● 10 dag masła
    ● szczypta soli
    ● 25 dag mąki krupczatki
    ● 5-6 jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Złociste rozetki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe: zagotowujemy
    250 ml wody z masłem
    i szczyptą soli. Mieszając, do
    wrzątku stopniowo wsypujemy
    przesianą mąkę. Zmniejszamy
    ogień i szybko ucieramy,
    aż ciasto stanie się gładkie
    i zacznie odchodzić od ścianek
    garnka. Zdejmujemy
    z ognia i odstawiamy, aż lekko
    przestygnie. Następnie wbijamy
    po jajku i stale ucieramy,
    aż ciasto wystygnie.
  • 2. Ziemniaki dwukrotnie mielimy.
    Wraz z musztardą, parmezanem
    i zmiażdżonym
    czosnkiem dodajemy do ciasta
    ptysiowego. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy na gładką masę.
  • 3. Blachę wykładamy papierem
    do pieczenia. Porcje masy
    wkładamy do szprycy, wyciskamy
    na papier rozetki
    jedna obok drugiej. Pieczemy
    w temp. 180 °C, aż nabiorą
    złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować