Złociste ziemniaczane talarki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Talarki ziemniaczane z patelni to doskonały pomysł na przystawkę, samodzielną potrawę, do której podamy pachnącą surówkę lub dodatek do dania.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych lub 6 mniejszych ziemniaków,
    olej do smażenia – najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron,
    1 ząbek czosnku,
    szczypta kurkumy,
    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Przekąski

Złociste ziemniaczane talarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • talarki 1. 1.Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój na równej grubości (około 0,5 cm) talarki.

    2. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Dokładnie odsącz i poczekaj aż nadmiar wody odparuje.

    3. Rozgrzej na patelni olej, dodaj grubo posiekany czosnek, kurkumę.

    4. Układaj ziemniaki jedną warstwą na patelni, smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    5. Tak przygotowane ziemniaczane talarki z patelni wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Porady

Aby ziemniaki pięknie się usmażyły i były kruche w środku, najlepiej najpierw je lekko obgotować. Uważaj, aby się nie rozgotowały, ponieważ rozpadną się na patelni podczas smażenia. Jeżeli do tego dojdzie możesz zmielić powstałą masę, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i uformować kotlety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować