Złociste placki ziemniaczane

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane to danie, któremu trudno się oprzeć ;-). Dzięki paru prostym zasadom zawsze wyjdą idealnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 jajka
    1 łyżka mąki (czubata)
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Złociste placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obierz zetrzyj na tarce lub zmiksuj – ja osobiście blenduję blenderem, tak jest szybciej, wygodniej i mniej się płacze ;-).
    2. Ziemniaki obierz, obrane umieść w wodzie, żeby nie zaczęły ciemnieć.
    3. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do dużej miski (po starciu pierwszego ziemniaka wymieszaj go ze zmiksowaną cebulą, po starciu kolejnego przemieszaj tak, aby wymieszały się z cebula, zapobiegnie to ciemnieniu ziemniaków i placki będą jasne i złociste).
    4. Masę ziemniaczano-cebulową posól do smaku i odstaw na 10 minut.
    5. Po tym czasie ziemniaki odciśnij mocno rękami (im więcej płynu odciśniesz, tym placki będą bardziej chrupiące).
    6. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka oraz pieprz. Dobrze wymieszaj (najlepiej i najłatwiej zrobisz to oczywiście ręką).
    7. Na bardzo gorącą patelnię wlej trochę oleju i poczekaj aż mocno się nagrzeje. Następnie kładź masę ziemniaczaną (około 1 dużą łyżkę na jednego placka).
    8. Smaż na złoto z obu stron na średnim ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować