złociste kulki z mięsa z rosołu

4.5 (150 ocen)

dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dobrze smakują z dipami

Składniki:

  • 500ml rosołu
    500g mąki
    5 łyżek masła
    Mięso z rosołu
    Cebula
    Czosnek
    Przyprawy: kebab, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano
    Do obtoczenia
    2 jajka
    Bułka tarta
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Złociste kulki z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obieramy z kości. Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy. Szlkimy cebulkę na patelni z dodatkiem tłuszczu, po chwili dodajemy rozdrobnione mięso i doprawiamy chwilę podsmażając.
    Do rosołu dodajemy masło i rozpuszczamy. Gdy zawrze dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie jednolite ciasto, które będzie odchodzić od ścianek naczynia. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości śliwki, lepimy z niego kulę, którą spłaszczamy. Na środek nakładamy farsz, zalepiamy i lepimy ponownie kulkę. Obtaczamy każdą w jajku rozmąconym z solą i pieprzem i bułce tartej. Smażymy do zezłocenia w głębokim oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować