Ziołowy cobbler z olejem rzepakowym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę i białą część pora . Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plasterki kiełbaskę . Podsmażamy kilka minut . Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę . Cukinię myjemy , odcinamy końce i kroimy na kawałki . Wszystkie warzywa dodajemy do garnka , mieszamy . Po chwili dodajemy pokrojone pomidory . Dusimy pod przykryciem ok. 20 min. na małym ogniu , aż warzywa zmiękną . Doprawiamy do smaku ziołami , solą i pieprzem .
Gotowe leczo przekładamy do kokilek , do połowy ich wysokości .
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC .
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , solą i ziołami . Następnie dodajemy olej i jogurt (mleko) . Szybko mieszamy tylko do połączenia się składników i łyżką nakładamy ciasto na przygotowane warzywa .
Pieczemy 25 minut , aż wierzch ciasta będzie rumiany .
Komentarze