Ciasto korzenne z olejem rzepakowym

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto pieczone od 20 lat. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że jest ono wilgotne, smaczne, długo zachowuje swoją świeżość i można je zamrażać.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka dżemu śliwkowego, 2 łyżki miodu, ¾ szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki kakao, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 zmielone na proszek goździki, po szczypcie imbiru, pieprzu i cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto korzenne z olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki starannie wymieszać, dodać pozostałe produkty i miksować 2 min. Następnie przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 ºC. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować.

Porady

Po wystudzeniu ciasto można udekorować według własnego pomysłu. Nadaje się ono na każdą okazję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować