Sos do sałatek z musztardą i olejem rzepakowym

4.51 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 10 osób

Sekret mojej mamy - doskonały sos do sałatek, który zawsze mam pod ręką. Idealny do wielu sałatek. Można go przechowywać nawet do miesiąca!

  • 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 60ml ciepłej wody
    2 łyżki cukru
    sok z 1-2 cytryn
    60g musztardy sarepskiej
    2 ząbki czosnku
    0,45l oleju rzepakowego
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos do sałatek z musztardą i olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego pojemnika wlewamy ciepłą wodę, sok z cytryny, musztardę. Wsypujemy cukier i sól. Wyciskamy czosnek i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na koniec powoli wlewamy olej, cały czas miksując. Gotowy sos rozlewamy do słoiczków.

Porady

Sos możesz przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. Pasuje do różnych rodzajów sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować