Ziemniaki z papryką, oliwkami i cukinią

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czasami mam ochotę na obiad bezmięsny. Zwłaszcza gdy na dworze ciepło, a w warzywniaku kusza świeże warzywa. Dawno w moim menu nie gościły ziemniaki. A jak już je zaprosiłam to w towarzystwie iście zielonym!

  • 50 min

Składniki:

  • składniki (1 duża porcja lub dwie mniejsze jeśli podane jako dodatek do kotleta ;)
    * 4 średnie ziemniaki obrane, umyte i pokrojone kostkę około 1 cm
    * zielona papryka pokrojona w kostkę
    * pół małej cukinii pokrojonej w kostkę
    * około 14 zielonych oliwek nadziewanych papryką i odsączonych z zalewy
    * 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
    * przyprawy ( po około łyżeczce suszonego tymianku i estragonu, szczypta ostrej mielonej papryki, sól, pieprz )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaki z papryką, oliwkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzałam oliwę i wsypałam tymianek, estragon i paprykę, wymieszałam i dodałam ziemniaki. Wymieszałam i smażyłam chwilę na średnim ogniu (około 3 - 4 minut). Następnie dodałam paprykę, cukinie i oliwki , wymieszałam i całość pod przykryciem dusiłam około pół godziny co jakiś czas mieszając. Gdy ziemniaki zmiękły zdjęłam pokrywę i smażyłam na średnim ogniu jeszcze z 5 minut, by warzywa nabrały złocistego kolorku. Smacznego!

Porady

można zjeść z dipem jogurtowo - czosnkowym i/lub w towarzystwie steka ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować