Zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Idealnie pasuje do białego mięsa.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
7-8 dużych ziemniaków,
1 duża cebula,
Sos:
250 ml słodkiej śmietanki,
Ok. 120 ml wody,
1 warzywna kostka rosołowa,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
Po pół łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki,
Łyżeczka mąki pszennej,
Łyżeczka oregano,
Sól, pieprz.
Ziemniaki w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry (Ja zrobiłam to obieraczką do warzyw). Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Wykładamy na ziemniaki.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Mieszamy z resztą składników sosu (ilość soli i pieprzu według uznania). Polewamy ziemniaki.
3.Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię, żeby ziemniaki się przyrumieniły.
Komentarze