Ziemniaki w białym sosie

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Idealnie pasuje do białego mięsa.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7-8 dużych ziemniaków,
    1 duża cebula,
    Sos:
    250 ml słodkiej śmietanki,
    Ok. 120 ml wody,
    1 warzywna kostka rosołowa,
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    Po pół łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki,
    Łyżeczka mąki pszennej,
    Łyżeczka oregano,
    Sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki w białym sosie 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry (Ja zrobiłam to obieraczką do warzyw). Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaki w białym sosie 2. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Wykładamy na ziemniaki.
    Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Mieszamy z resztą składników sosu (ilość soli i pieprzu według uznania). Polewamy ziemniaki.
  • 3. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię, żeby ziemniaki się przyrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować