Makaron w białym sosie

4.48 (153 ocen)

  • 15 min

Nie masz czasu na obiad? A chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę wyjątkowym smakiem? Ten makaron jest w sam raz, aby każdego zaskoczyć, że tak niewiele składników, może tak smakować. Smacznego!

  • 15 min

Składniki:

  • - makaron spaghetti pełnoziarnisty
    - 100ml śmietany 30%
    - 10 plasterków boczku (lwowski)
    - pól cebuli
    - 2 jajka
    - pietruszka
    - garść sera startego
    - 2 łyżki sera parmezan
    - sól, pieprz, czosnek
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron carbonara 2 1. 1. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na suchej rozgrzanej patelni, aż będzie delikatnie chrupiący.
    2. Makaron gotujemy według przepisu na al dente.
    3. Boczek ścigamy z patelni i na tłuszczu który został smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
    4. Robimy sos: Do miski wbijać 2 jajka, roztrzepać dodać sól, pieprz i wyciśnięty czosnek oraz dodać starty ser (około duża garść) i 2 łyżki sera sypkiego parmezan. Całość wymieszać.
    5. Ugotowany makaron dodajemy do patelni mieszamy z cebulą i boczkiem i chwilę podgrzewamy. Wyłączyć gaz dodać pietruszkę i sos, całość energicznie wymieszać i podać gorący makaron.

Porady

Zamiast białego makaronu użyjmy ciemny, danie będzie zdrowsze. Można również użyć świeżej bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować