Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

4.96 (205 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Upiekłam młode ziemniaki: w chrupiącej skórce, mięciutkie w środku, pachnące i po prostu genialne. Jogurt sprawia, że są takie delikatne w środku a rumiane z zewnątrz. Próbowaliście tego sposobu?

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg młodych ziemniaków
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka suszonego majeranku
    ok. 1 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
    świeży rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.96 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części. Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu. Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować