Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ostatnio w internecie natknęłam się na takie fajne pieczone ziemniaczki.
Zainteresowała mnie marynata zrobiona na jogurcie. Wcześniej piekłam ziemniaki
z masłem, lub olejem. Dlatego chętnie wypróbowałam ten przepis. Zamieniłam tylko zioła na moje ulubione.
Ziemniaczki wyszły naprawdę smaczne. Jogurt dodał im fajnego posmaku.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka posiekanego koperku świeżego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej 1. Ziemniaki ( miałam młode) obrać ze skórki, umyć i pokroić wzdłuż na cztery części.
    W osobnej misce wymieszać jogurt, 2 łyżki oleju i przyprawy.
    Tak przygotowaną marynatę wlać do ziemniaków i wymieszać, tak żeby każdy
    ziemniak był obtoczony w marynacie.
    Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oleju. Następnie wyłożyć ziemniaki.
  • Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej 2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni 1 godzinę i 15 minut.
    Czas pieczenia może być inny. Najlepiej po godzinie pieczenia sprawdzić
    czy ziemniaki są już miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować