Ziemniaczane kulki z mięsem

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetny pomysł na wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu :)

Składniki:

  • 320g puree ziemniaczanego

    1 jajko

    1,5 szklanki mąki

    olej do smażenia

    Farsz :

    szklanka rozdrobnionego , ugotowanego kurczaka

    1 marchewka

    pęczek natki pietruszki

    1 łyżeczka masła

    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane kulki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy farsz : ugotowanego kurczaka , startą marchewkę ( może być ugotowana z rosołu lub świeża ) , posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz . Farsz podsmażamy chwilę na patelni na łyżeczce masła .

    Puree ziemniaczane łączymy z jajkiem i mąką , wyrabiamy na elastyczne ciasto . W razie konieczności dosypujemy trochę mąki . Odrywamy po kawałku ciasta i spłaszczamy w rękach na placek , na środku układamy po łyżeczce farszu . Zlepiamy ciasto dookoła farszu formując kuleczki . Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor z każdej strony . Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym . Podajemy ciepłe .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kulki ziemniaczane

To może cię zainteresować