Ziemniaczane kotlety z białą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Kapustę oczyścić,posztkować.Włożyć do garnka razem z drobno pokrojoną cebulą,masłem,przyprawami oraz pęczkiem drobno posiekanego koperku.Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
2.Pieczarki obrać,pokroić w kostkę,usmażyć.Połączyć z majonezem, śmietaną,natką oraz rozdrobnionym żółtkiem.Przyprawić solą ,pieprzem i papryką.
3.Ziemniaki obrać,opłukać,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i ostudzić.Następnie przepuścić przez maszynkę.Połączyć z mąką ,jajkiem i pozostałym posiekanym koperkiem.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Formować dość duże placki,na środek nałożyć łyżkę farszu.
5.Przykryć drugim ziemniaczanym plackiem.Brzegi dobrze skleić,obtoczyć w bułce ..
6.Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Każdy kotlet obłożyć pozostałą kapustą.Polać majonezowo-pieczarkowym sosem
Komentarze