zielone kotleciki mięsnosojowe

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Wymyśliłam ten przepis kiedy zawiodły tradycyjne sposoby,aby mój trzyletni Niejadek chciał zjeść mięso:)

  • 6 godz.

Składniki:

  • -150g ziaren soi
    -100g ugotowanego mięsa drobiowego
    -kilka małych różyczek brokuła
    -pół szklanki zielonego groszku lubzielonej fasolki szparagowej/bądź pół na pół groszku i fasoli
    -pół marchewki
    -cebula(mała)
    -ząbek czosnku
    -jajko
    -2 lub 3 łyżki bułki tartej
    -sól,pieprz,majeranek, natka pietruszki(w ilości do smaku) i inne przyprawy według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone kotleciki mięsnosojowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.wypłucz soję i zalej zimną wodą-odstaw na około 5 godzin
    2.ugotuj wybrane przez siebie mięso np.udko z kury
    3.ugotowane mięso obierz i odstaw na potem
    4.namoczoną soję przelej do garnka,wrzuć marchewkę, dodaj łyżeczkę soli(płaską) i gotuj pod przykryciem około pół godz
    5.w innym naczyniu ugotuj zielone warzywa(około 10 minut,tak by nie były sypkie)
    6.odcedź soję i warzywa
    7.ostudzone produkty, mięso, cebulę i czosnek przepuść przez maszynkę
    8.na koniec dodaj przyprawy,jajko,bułkę tartą(można również dodać kilka kropel oliwy) i wymieszaj wszystko na jednolitą masę
    9.formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na kolor rumiany z obu stron
    10.smacznego

Porady

Możesz również użyć blendera by masa była bardziej gładka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować