Wymyśliłam ten przepis kiedy zawiodły tradycyjne sposoby,aby mój trzyletni Niejadek chciał zjeść mięso:)
6 godz.
Składniki:
-150g ziaren soi
-100g ugotowanego mięsa drobiowego
-kilka małych różyczek brokuła
-pół szklanki zielonego groszku lubzielonej fasolki szparagowej/bądź pół na pół groszku i fasoli
-pół marchewki
-cebula(mała)
-ząbek czosnku
-jajko
-2 lub 3 łyżki bułki tartej
-sól,pieprz,majeranek, natka pietruszki(w ilości do smaku) i inne przyprawy według uznania
Zielone kotleciki mięsnosojowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.wypłucz soję i zalej zimną wodą-odstaw na około 5 godzin
2.ugotuj wybrane przez siebie mięso np.udko z kury
3.ugotowane mięso obierz i odstaw na potem
4.namoczoną soję przelej do garnka,wrzuć marchewkę, dodaj łyżeczkę soli(płaską) i gotuj pod przykryciem około pół godz
5.w innym naczyniu ugotuj zielone warzywa(około 10 minut,tak by nie były sypkie)
6.odcedź soję i warzywa
7.ostudzone produkty, mięso, cebulę i czosnek przepuść przez maszynkę
8.na koniec dodaj przyprawy,jajko,bułkę tartą(można również dodać kilka kropel oliwy) i wymieszaj wszystko na jednolitą masę
9.formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na kolor rumiany z obu stron
10.smacznego
Porady
Możesz również użyć blendera by masa była bardziej gładka.
Komentarze