Pyszne i efektowne danie z makaronem, które można przygotować w kilka chwil. Słony smak sera i szynki przeplata się ze słodkim smakiem winogron, a całości dopełniają kremowy sos i chrupiące orzechy.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) 200 g makaronu bavette
2) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach (lub innej długo dojrzewającej)
3) 150 g sera z niebieską pleśnią
4) ok. 300 g winogron
5) ok. 100 – 120 g orzechów włoskich
6) 4 gruszki
7) łyżka miodu
8) łyżka masła
9) 500 ml śmietanki 30 %
10) pieprz czarny świeżo mielony
11) chili
Makaron z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w sposób podany na opakowaniu.
2.Orzechy prażymy na suchej patelni.
3.Winogrona kroimy na połówki. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w plastry.
4.Ser kroimy w grubą kostkę.
5.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła wraz z łyżką miodu i odrobiną chili. Dodajemy do niego plastry gruszek i podsmażamy około 2 minut delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy je z patelni.
6.Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy je na patelni wysmarowanej olejem. Gdy będą już podsmażone wlewamy śmietanę, dodajemy uprażone orzechy włoskie, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy. Ser trochę się rozpuści, ale mogą zostać też małe kawałki. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy makaron oraz winogrona i gruszki i delikatnie mieszamy.
Komentarze