Zielona Fantazja Judyty

0 (0 ocen)

Lubię lekkie piankowe ciasta z galaretką, z masą serową i śmietanową.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    - 2 galaretki zielone
    - 500 ml śmietany 30%
    - 2 kostki sera śmietankowego twarogowego Pacynka
    - 6 łyżek cukru pudru

    MASA ŚMIETANKOWA:
    - szklanka śmietany 30%
    - 1 galaretka zielona

    DODATKOWO:
    - 4 owoce kiwi
    - 2 galaretki zielone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielona fantazja judyty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT- białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka roztarte z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką octu. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. upiec w 180 stopniach przez 15 minut.
  • 2. MASA SEROWA- składniki podzielić na pół. Ser utrzeć z cukrem i tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody. Smietanę ubić i wymieszać z serem z galaretką. Drugą część przygotować tak samo.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA - śmietanę ubić i wymieszać z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA- na ostudzony biszkopt wylać 1 część masy serowej, gdy zastygnie zalać jedną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu, gdy zastygnie całkowicie wyłożyć na nią drugą część masy serowej, ponownie odstawić do zastygnięcia, zalać drugą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, gdy zastygnie zalać masą śmietanową. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.

Porady

Aby zapobiec rozpuszczaniu się masy po nałożeniu owoców, należy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi zblanszować w gorącej wodzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować