Zielona fantazja judyty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT- białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka roztarte z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką octu. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. upiec w 180 stopniach przez 15 minut.
2.MASA SEROWA- składniki podzielić na pół. Ser utrzeć z cukrem i tężejącą galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody. Smietanę ubić i wymieszać z serem z galaretką. Drugą część przygotować tak samo.
3.MASA ŚMIETANOWA - śmietanę ubić i wymieszać z tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody.
4.PRZEŁOŻENIE CIASTA- na ostudzony biszkopt wylać 1 część masy serowej, gdy zastygnie zalać jedną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu, gdy zastygnie całkowicie wyłożyć na nią drugą część masy serowej, ponownie odstawić do zastygnięcia, zalać drugą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, gdy zastygnie zalać masą śmietanową. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.
Porady
Aby zapobiec rozpuszczaniu się masy po nałożeniu owoców, należy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi zblanszować w gorącej wodzie
Komentarze