1.1. Na blaszce o wymiarach 25x39 układamy jasne herbatniki.
2. Masa serowa: w garnku rozpuszczamy margarynę, wodę, cukier i kakao. Po rozpuszczeniu lekko wystudzić i dodać jajka, ser i budyń. Całość dokładnie wymieszać (można mikserem) i ponownie podgrzewać do zagotowania przy ciągłym mieszaniu. Wylać na herbatniki i przykryć warstwą jasnych herbatników. Odstawić do wystudzenia.
3. Gdy masa delikatnie przestygnie, wyłożyć dżem i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników.
4. Masa budyniowa: margarynę i cukier wrzucić do garnka z 1/2l mleka, zagotować. Mąkę i budyń waniliowy rozpuścić w 3/4 szkl mleka, dodać do gotującego się mleka z margaryną i cukrem. Mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Wylać na herbatniki. Przykryć kakaowymi ciastkami.
5. Niebieską galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody. Śmietanę ubić na sztywno i dodać ok 5 łyżek cukru pudru. Gdy galaretka lekko przestygnie dodać ją do ubitej śmietany i wylać na ciemne herbatniki.
6. Wierzch można ozdobić posypką lub startą czekoladą.
Porady
Schłodzić kilka godzin w lodówce aby wszystko dobrze zgęstniało
Komentarze