1.Ciasto 1:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i wlać ocet. Po ubiciu wsypać powoli mąki z proszkiem i wymieszać. Ułożyć na blasze i posypać kawą rozpuszczalną.
Ciasto 2:
Białka ubić na sztywno,powoli dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukru. Po ubiciu na puch dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy łyżką i wlewamy na ciasto pierwsze. Piec ok. 40 minut q 180st.C.
Krem:
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim żółtka,obie mąki i wlać przecedzoną kawę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się będzie gotować wlać mieszankę i mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki i przełożyć kremem. Wierzch polać polewą.
Komentarze