Zebra kakaowo - kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypałam cukier. Dodałam całe jajka. Miksowałam ok 5 minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie na 3 razy dolewałam olej. Gdy sie olej połączył z jajkami i cukrem wlałam całą wodę - miksowałam chwilę na wolnych obrotach, Następnie wsypałam całą mąke z proszkiem - połączyłam z pozostałymi składnikami miksując krótko lecz dokładnie mikserem na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i kawę - wymieszałam. Na środek wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm kładłam na przemian raz 2 łyżki ciasta jasnego, raz dwie łyżki ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzałam do 180 st - włożyłam ciasto i zmniejszyłam temp do 160 st. Piekłam ok 70 min - do suchego patyczka
Komentarze