Zebra kakaowo - kawowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis ok 30 - u letni a wciąż na czasie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki tortowej + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, 3/4 szkl cukru, szkl oleju, szkl wody gazowanej, łyżka naturalnego kakao, łyżka naturalnej kawy rozpuszczalnej, Kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zebra kakaowo - kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypałam cukier. Dodałam całe jajka. Miksowałam ok 5 minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie na 3 razy dolewałam olej. Gdy sie olej połączył z jajkami i cukrem wlałam całą wodę - miksowałam chwilę na wolnych obrotach, Następnie wsypałam całą mąke z proszkiem - połączyłam z pozostałymi składnikami miksując krótko lecz dokładnie mikserem na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i kawę - wymieszałam. Na środek wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm kładłam na przemian raz 2 łyżki ciasta jasnego, raz dwie łyżki ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzałam do 180 st - włożyłam ciasto i zmniejszyłam temp do 160 st. Piekłam ok 70 min - do suchego patyczka

    Szklanka poj 250 ml
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować