Żeberka w sosie z serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dokładnie myjemy i tniemy na kawałki między kostkami. Oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy z obu stron na złoty kolor (mogą się nawet lekko przypalić) na rozgrzanym oleju.
Po podsmażeniu wszystkich kawałków przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku. Doprawiamy sporą szczyptą ostrej papryki. Całość przekładamy do garnka z mięsem.Dusimy przez godzinę.
Następnie wyciągamy żeberka i odkładamy na talerz. Do wywaru dodajemy serki topione i miksujemy na gładki sos. Z odrobiną bulionu mieszamy cztery łyżki mąki i zagęszczamy sos, dodajemy kawałek masła i z powrotem wkładamy mięso. Doprawiamy w razie potrzeby solą.
Komentarze