Żeberka w kiszonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg żeberek
    3 łyżki oliwy
    1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
    jabłko
    natka pietruszki
    1 łyżeczka kminku
    Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester
    1 łyżka gorczycy
    pół łyżeczki papryki
    2 cebule
    1 łyżeczka soli
    3 szklanki piwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w kiszonej kapuście 1. Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy.

    Umyte żeberka podzieliłem na porcje. Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem.
    Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso.

    Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz kminkiem.
    Upieczone żeberka wyjąłem z brytfanny. Na jej dnie rozłożyłem kapustę. Na niej ułożyłem żeberka, wciskając je w kapustę. Zalałem powstałym sosem. Piekłem bez przykrycia jeszcze 60 minut ( na ok. 20 min. przed końcem przykryłem ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować