Zawijaniec cukiniowo - ryżowy w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować. Odstawić do wystudzenia.
2.Podłużną formę do zapiekania (najlepiej półokrągłą, ale może być też zwykła keksówka o wymiarach 25 cm x 10 cm) wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć cienkimi plastrami boczku.
3.Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanym ryżem, startym na tarce serem, surowymi jajkami i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i natką pietruszki. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej boczkiem. Wyrównać wierzch.
4.Tak przygotowany zawijaniec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić i wyjąć delikatnie z blachy, po czym odwrócić stroną z boczkiem do góry i wstawić ponownie do piekarnika na 200 stopni, by boczek ładnie się zarumienił na złoto-brązowo.
Komentarze