Zawijaniec cukiniowo - ryżowy w boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Bardzo efektowny i smaczny sposób podania zapiekanego ryżu z cukinią, pięknie owiniętego w plastry boczku. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 cukinie
    1 torebka (125g) ryżu
    250 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    50g żółtego sera
    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i natka pietruszki
    odrobina oleju do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zawijaniec cukiniowo - ryżowy w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować. Odstawić do wystudzenia.
  • Zawijaniec cukiniowo-ryżowy w boczku1 2. Podłużną formę do zapiekania (najlepiej półokrągłą, ale może być też zwykła keksówka o wymiarach 25 cm x 10 cm) wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć cienkimi plastrami boczku.
  • 3. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanym ryżem, startym na tarce serem, surowymi jajkami i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i natką pietruszki. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej boczkiem. Wyrównać wierzch.
  • 4. Tak przygotowany zawijaniec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić i wyjąć delikatnie z blachy, po czym odwrócić stroną z boczkiem do góry i wstawić ponownie do piekarnika na 200 stopni, by boczek ładnie się zarumienił na złoto-brązowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować