Mięsny zawijaniec

4.5 (197 ocen)

Mięsna roladka można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.

Składniki:

  • 800dag mielonego mięsa
    2 jajka
    1 łyżeczka papryki mielonej
    2 ząbki czosnku
    20 dag posiekanej natki pietruszki
    15 dag plastrów szynki
    20 dag tartego żółtego sera
    Sól, pieprz
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsny zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy mielona paprykę, przeciśnięty bez praskę czosnek oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzamy mięso mielone (cienką warstwę). Na nim układamy równomiernie plastry szynki i posypujemy natką pietruszki. Wierzch posypujemy żółtym serem. Za pomocą papieru zwijamy mięso w roladę. Owijamy je papierem i zapiekamy w temperaturze 200st przez 45min. Następnie, na około 10-15min - do zarumienienia, ściągamy papier do pieczenia i włączamy termoobieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować