Bułeczki zawijane

0 (0 ocen)

pyszne bułeczki na śniadanie

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    • 500 g mąki
    • 2 łyżki cukru
    • 7 g drożdży instant
    • 125 ml letniego mleka
    • 125 ml białego wina
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 roztrzepane jajko
    • 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, sól i wlać wino. Wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie jeszcze raz zagnieść, włożyć do miski, posmarować całe olejem aby nie wysychało i wstawić na noc do lodówki. Ciasto ponownie urośnie.
    Podzielić ciasto na 8-10 porcji. Każdą rozwałkować wałkiem wzdłuż i następnie zwinąć w długi paluch. Złożyć w połowie,skręcić i przełożyć koniec przez dziurkę. Patrz zdjęcie.
    Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
    Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 190'C. Bułeczki zaczną rosnąć i pięknie się zarumienią. Czas pieczenia ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować