Bułeczki zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, sól i wlać wino. Wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie jeszcze raz zagnieść, włożyć do miski, posmarować całe olejem aby nie wysychało i wstawić na noc do lodówki. Ciasto ponownie urośnie.
Podzielić ciasto na 8-10 porcji. Każdą rozwałkować wałkiem wzdłuż i następnie zwinąć w długi paluch. Złożyć w połowie,skręcić i przełożyć koniec przez dziurkę. Patrz zdjęcie.
Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 190'C. Bułeczki zaczną rosnąć i pięknie się zarumienią. Czas pieczenia ok. 25 minut.
Komentarze