To pyszne, puszyste, bardzo miękkie i aromatyczne bułeczki. Idealnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno, przekrojone i podane z ulubionymi dodatkami.
24 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
375 g mąki pszennej T 500
375 g mąki żytniej chlebowej
10 - 15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
450 ml ciepłej wody
50 ml oliwy
1 płaska łyżka soli
papier do pieczenia
2 formy o wymiarach ok. 35 x 24 cm
słoiczek zielonego pesto
ok. 4 opakowania serka topionego w plasterkach ja użyłam Złoty Ementaler
zioła włoskie do posypania
Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.
2.Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i smarujemy zielonym pesto a następnie układamy ser topiony w plasterkach na całości.
3.Następnie zaczynamy od jednego boku zwijać w rulon.
4.Potem kroimy w 2 - 3 cm krążki.
5.Gotowe krążki kładziemy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min. pod przykryciem do wyrośnięcia. ( Nie przejmujcie się że jest sporo miejsca wokoło bułeczek gdyż one podczas wyrastania i pieczenia jeszcze sporo urosną ).
6.Wyrośnięte bułeczki posypujemy ziołami włoskimi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 - 25 min.
7.Gotowe i upieczone bułeczki wyjmujemy i zostawiamy w blaszce by nico przestygły.
Komentarze