Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To pyszne, puszyste, bardzo miękkie i aromatyczne bułeczki. Idealnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno, przekrojone i podane z ulubionymi dodatkami.

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej T 500
    375 g mąki żytniej chlebowej
    10 - 15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    450 ml ciepłej wody
    50 ml oliwy
    1 płaska łyżka soli

    papier do pieczenia
    2 formy o wymiarach ok. 35 x 24 cm

    słoiczek zielonego pesto
    ok. 4 opakowania serka topionego w plasterkach ja użyłam Złoty Ementaler
    zioła włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę i wyrabiamy ciasto.

    Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz. Po tym czasie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc by sobie spokojnie pracowało.
  • Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach 2. Na drugi dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy i smarujemy zielonym pesto a następnie układamy ser topiony w plasterkach na całości.
  • Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach 3. Następnie zaczynamy od jednego boku zwijać w rulon.
  • Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach 4. Potem kroimy w 2 - 3 cm krążki.
  • Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach 5. Gotowe krążki kładziemy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min. pod przykryciem do wyrośnięcia. ( Nie przejmujcie się że jest sporo miejsca wokoło bułeczek gdyż one podczas wyrastania i pieczenia jeszcze sporo urosną ).
  • Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach 6. Wyrośnięte bułeczki posypujemy ziołami włoskimi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 - 25 min.
  • Zawijane bułeczki na nocnym cieście z zielonym pesto i serem topionym w plasterkach 7. Gotowe i upieczone bułeczki wyjmujemy i zostawiamy w blaszce by nico przestygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować