Wegetariańska lazania z serem topionym w plasterkach

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszny obiad w którym możemy przemycić wiele warzyw bo cały sos składa się z różnych warzyw skąpanych w passacie pomidorowej, a dodatek sera topionego w plasterkach fantastycznie się komponuje i związuje wszystko w jedną pyszną całość.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu do lazanii
    forma prostokątna do zapiekania

    sos beszamelowy:

    50 g masła
    3 łyżki mąki pszennej
    2,5 szklanki mleka
    sól, pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatołowej

    sos warzywno-pomidorowy:

    2 łyżki oleju
    1 średniej wielkości cebula
    2 średniej wielkości marchewki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 papryka czerwona
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    sól, pieprz
    700 ml pasaty pomidorowej np z ziołami
    oregano
    2 ząbki czosnku
    3 garście posiekanego świeżego szpinaku
    4-5 sztuk pieczarek
    1/4 korzenia selera
    kawałek pora
    3 opakowania serka topionego w plasterkach ja użyłam Złoty Ementaler
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Wegetariańska lazania z serem topionym w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos beszamelowy: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu. dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby nie było grudek. Do tak przygotowanego sosu powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy kilka minut, zestawiamy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  • 2. Sos warzywno-pomidorowy: na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, marchewkę i seler starty na tarce o dużych oczkach, posiekany szpinak, pokrojone pieczarki i pokrojonego pora. Pod przykryciem dusimy z ok.10 min. na małym ogniu. Kolejno dodajemy miód, sok z cytryny, sos sojowy oraz przyprawy i passatę pomidorową. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem z 5 min. Jeśli sos wyszedł nam ciut za rzadki to zagęszczamy odrobiną mąki.
  • Wegetariańska Lazania z serem topionym w plasterkach 3. Formę posmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos warzywno-pomidorowy, i plastry sera topionego i tak do wyczerpania składników.
  • 4. Ostatnią warstwę lazanii powinien stanowić makaron polany sosem beszamelowym na który kładziemy ser topiony w plasterkach, wierzch posypałam mieloną słodką papryką.
    Tak przygotowaną lazanię piec w 180 stopniach około 45 minut. Lazanię kroić - podawać po odczekaniu 20-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

 

         

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować