Zawijana karkówka z piersią kuraczka

4.49 (157 ocen)

  • 2 godz.

Miła odmiana niedzielnego obiadu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    2 duże pojedyńcze piersi z kurczka
    duża posiekana cebula
    4 łyżki musztardy
    1/2 szklanki bułki tartej
    posiekany pęczek natki pietruszki
    4 posiekane ząbki czosnku
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    mąka do sosu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zawijana karkówka z piersią kuraczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada z karkówki i piersi kurczaka 1. karkówkę rozkroić na płat (na środku wzdłuż dłuższego boku zrobić głębokie nacięcie, ale nie przecinać do końca)i rozbić tłuczkiem na kształt prostokąta, posypać solą, pieprzem i posmarować grubo musztardą.
  • rolada z karkówki z piersią kurczaka 2. Jedną pierś pokroić w paski, drugą zmielić i wymieszać z bułka tartą, posiekaną natką, czosnkiem, cebulą, solą oraz pieprzem. Na płacie karkówki rozsmarować masę mięsną, na to położyć paski piersi kurczaka, ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią.
    Zrumienić na oleju, dodać przyprawy, podlać ok. 2 szklankami wrzątku. Dusić ok. 1,5 godziny, wyjąć z sosu, pokroić na plastry. Sos zmiksować i zagęścić mąką.

Porady

Do masy mięsnej można dodać przesmażone pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować