Zawijana karkówka z piersią kuraczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.karkówkę rozkroić na płat (na środku wzdłuż dłuższego boku zrobić głębokie nacięcie, ale nie przecinać do końca)i rozbić tłuczkiem na kształt prostokąta, posypać solą, pieprzem i posmarować grubo musztardą.
2.Jedną pierś pokroić w paski, drugą zmielić i wymieszać z bułka tartą, posiekaną natką, czosnkiem, cebulą, solą oraz pieprzem. Na płacie karkówki rozsmarować masę mięsną, na to położyć paski piersi kurczaka, ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią.
Zrumienić na oleju, dodać przyprawy, podlać ok. 2 szklankami wrzątku. Dusić ok. 1,5 godziny, wyjąć z sosu, pokroić na plastry. Sos zmiksować i zagęścić mąką.
Porady
Do masy mięsnej można dodać przesmażone pieczarki.
Komentarze