Zakąski zawsze robimy na grilla bo najlepiej się sprawdzają, ale także na różne uroczystości. Ser i szynka fajnie się ze sobą komponują a farsz dobrze doprawiony bazylią i oregano nadaje zakąsce super smaku:)
40 min
Składniki:
Porcja na 15 sztuk zakąsek:
15 plastrów szynki konserwowej (kwadratowa)
15 plastrów żółtego sera (gouda)
15 sztuk szczypiorku do przewiązania
Zakąska zawijana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, szczypiorek siekamy drobno a jajka w kosteczkę.
2.Rzodkiewkę ścieramy na grubych oczkach tarki
3.Składniki farszu łączymy (jajka, papryka, szczypiorek, rzodkiewka) doprawiamy do smaku solą, pieprzem,bazylią i oregano dodajemy 3 łyżki majonezu i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę warzywną nakładamy na plaster sera, zwijamy w rulonik, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 15 minut w lodówce.
4.Po schłodzeniu w lodówce całość z serem zawijamy w rulonik z szynki konserwowej. Całość przewiązujemy szczypiorkiem. Smacznego:)
Komentarze