Pyszne ciasto na suszonych drożdżach z mąki orkiszowej, słodzone miodem, z powidłami smażonymi bez cukru. Jeśli zrezygnujemy z lukru, będzie wersja całkiem FIT :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
400 g mąki tortowej orkiszowej
1 op. drożdży suszonych (7 g)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
50 g miodu
40 g masła
szczypta soli
200 g powideł śliwkowych
garść płatków migdałowych
lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka wody
Orkiszowa drożdżówka zawijana z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki mieszamy w misce. Mleko lekko podgrzewamy z miodem i masłem. Dodajemy do suchych składników wraz z roztrzepanymi jajkami, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
2.Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Na cieście rozprowadzamy cienką warstwę powideł, posypujemy płatkami migdałowymi i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
3.Roladę wkładamy do keksówki o wymiarach 35 x 13 cm wysmarowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
4.Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Komentarze