Orkiszowa drożdżówka zawijana z powidłami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto na suszonych drożdżach z mąki orkiszowej, słodzone miodem, z powidłami smażonymi bez cukru. Jeśli zrezygnujemy z lukru, będzie wersja całkiem FIT :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej orkiszowej
    1 op. drożdży suszonych (7 g)
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    50 g miodu
    40 g masła
    szczypta soli
    200 g powideł śliwkowych
    garść płatków migdałowych
    lukier:
    50 g cukru pudru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orkiszowa drożdżówka zawijana z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki mieszamy w misce. Mleko lekko podgrzewamy z miodem i masłem. Dodajemy do suchych składników wraz z roztrzepanymi jajkami, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  • 2. Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Na cieście rozprowadzamy cienką warstwę powideł, posypujemy płatkami migdałowymi i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • 3. Roladę wkładamy do keksówki o wymiarach 35 x 13 cm wysmarowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 4. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka orkiszowa Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować