ZASMAŻKA - III stopnie - rodzaje

4.5 (152 ocen)

Często nadużywana w kuchni polskiej, jednak w wielu przypadkach bardzo niezbędna.Prosta a zarazem trudna. Używana do zagęszczania sosów, gulaszów, zup i potraw warzywnych

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zasmażka - iii stopnie - rodzaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę, rozgniatamy ją i mieszamy, żeby bez grudek połączyła się w jednolitą masę z tłuszczem. Smażymy do wybranego przez nas stopnia na średnim ogniu.
  • zasmażka pierwszego stopnia ( jasna ) 2. Zasmażkę pierwszego stopnia, czyli białą, smażymy krótko, tylko do zniknięcia smaku surowej mąki. Do jasnych sosów i potraw warzywnych np. marchewka z groszkiem.
  • zasmażka drugiego stopnia ( średnia ) 3. Zasmażkę drugiego stopnia czyli jasnozłotą, smażymy nieco dłużej, do złocistego koloru i używamy do zup i niektórych sosów.
  • zasmażka trzeciego stopnia (ciemna ) 4. Zasmażkę trzeciego stopnia czyli brązową, ciemnozłotą, smażymy najdłużej, ale uważamy, żeby jej nie spalić na zbyt brązowy kolor, wtedy da się wyczuć smak spalenizny, należy też pamiętać, że gorąca, zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Zagęszczamy nią sosy ciemne.

Porady

Przygotowując zasmażkę należy zawsze zachować proporcje – 3 łyżki tłuszczu na 3 łyżki mąki. Stosunek 1:1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować