Roladki z kurczaka - dwa rodzaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotować piersi – rozbić je na spore kawałki, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka – w miarę obficie. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu i dodać do nich – resztę przyprawy do kurczaka, smakomyk, pieprz – wszystko razem dokładnie wymieszać. Do przygotowanej panierki również dosypać przyprawy do kurczaka (może i dużo jej wszędzie, ale ona dodaje na prawdę rewelacyjnego smaku i aromatu).
2.Pieczarki umyć i oczyścić, następnie pokroić w drobne kawałki, cebulę obrać i pokroić w kostkę – wszystko razem wrzucić do małego garnka i dusić jakieś 10 minut, z odrobiną wody – po tym czasie odcedzić. Na każdą pierś z kurczaka nakładać farsz – u mnie było tak – 1 pierś to szynka i ananas, 2 pierś to farsz z pieczarek. Po wypełnieniu ich farszem, zwijamy piersi w roladkę, żeby się trzymały możemy je lekko zaszyć albo przymocować wykałaczką.
3.Nagrzewamy olej i dopiero wtedy zaczynamy panierowanie w kolejności jajko-bułka i wrzucamy na olej (zawsze panieruje dopiero przed smażeniem, bo wtedy jajko nie wsiąka w mięso a bułka tarta nie odpada). Smażymy z obu stron aż się zarumienią, nie na wysokim ogniu bo przypali się skórka a w środku mięso będzie surowe.
Komentarze