Grzebienie z ciasta drożdżowego trzy rodzaje

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Grzebienie które robiła moja babcia i mama. Teraz robię ja. Są pyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    ½ kostki margaryny Bielska
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1.5 dkg drożdży
    1/3 szklanki mleka
    sól
    Nadzienie:
    1 szklanka musu jabłkowego
    ½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
    ½ szklanki powideł śliwkowych
    Do posmarowania:
    ½ szklanki cukier kryształ
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Grzebienie z ciasta drożdżowego trzy rodzaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto we wodzie 1. Maję przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i wkładam na godzinę do miski z zimną wodą.
  • Nadzienie na cieście 2. Następnie wałkuję na stole, wcześniej podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem.
  • grzebienie przed pieczeniem 3. Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut, temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować