Zapiekany ser Camembert z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wykwintny a zarazem prosty i szybki w wykonaniu pomysł na potrawę okolicznościową. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas przerwy w pracy. Zainteresuje nie tylko wyglądem ale i smakiem. Przepis mojego autorstwa. Polecam

  • 25 min

Składniki:

  • Ser Camembert
    Winogrona (najlepiej bezpestkowe)
    Słonecznik łuskany

    Dodatek: sos malinowy lub dżem żurawinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekany ser camembert z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik do momentu aż delikatnie zbrązowieje (ciągle mieszając) ok.3min.
    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza aby się już nagrzewał.
    Zarówno ser jak i umyte wcześniej winogrona kroimy wzdłuż na pół. Na dolnej części sera układamy pokrojone winogrona oraz posypujemy uprażonym słonecznikiem.
    Odwracamy odkrojoną, górną część sera na drugą stronę i nakładamy na poukładane wcześniej winogrona.
    Tak przygotowaną potrawę układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy 4-5min.
    Następnie wyjmujemy zapieczony ser i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Porady

Podczas pieczenia sprawdzamy czy ser się nie rozpływa już na boki ponieważ ma to zrobić dopiero po wyjęciu z piekarnika. Jeśli zacznie się rozpływać już w piekarniku ciężko będzie go wyjąć na talerz tak aby wyglądał estetycznie i apetycznie. Jeśli chodzi natomiast o dodatki czyli sos malinowy lub dżem żurawinowy to można je zaserwować np. w miseczkach na dipy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować