zapiekany ryż z jabłkami, karmelem i orzechami pod bezą

0 (0 ocen)

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem kardamonu i wanilii, następnie zapieczony z nadzieniem jabłko-karmel-orzechy i otulony bezową chmurką.

Składniki:

  • 200 g ryżu, u mnie jaśminowy
    szczypta soli
    ziarno kardamonu
    laska wanilii
    litr mleka
    2 łyżki cukru

    1 kg jabłek
    zmielony cynamon około łyżeczki

    karmel:
    3/4 szklanki brązowego cukru
    szczypta soli
    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%

    pół szklanki grubo zmielonych orzechów, u mnie laskowe i włoskie

    4 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami, karmelem i orzechami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem soli, kardamonu, wanilii oraz cukrem. Ryż gotujemy około 25 minut, gdy ryż już prawie wchłonie mleko wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem, jeszcze przez 5 minut. Do jeszcze gorącego ryżu dodajemy żółtka i energicznie mieszamy, żeby żółtka się nie ścięły.
  • 2. SOS KARMELOWY:
    Cukier z dodatkiem soli karmelizujemy. Do karmelu ostrożnie wlewamy słodką śmietankę. Doprowadzamy do jej zagotowania po czym zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając jeszcze przez około 15minut. Sos powinien zgęstnieć.
    Uwaga: karmel pod wpływem śmietanki może zastygnąć, ale roztopi się po chwili i stworzy jednolitą konsystencję.
  • 3. Połowę ryżu przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, następnie układamy warstwę z obranych i startych na grubych oczkach lub drobno pokrojonych jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem. Na jabłka wylewamy sos karmelowy. Całość posypujemy orzechami. Na wierzch wykładamy resztę ryżu. Białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę, usztywniamy je cukrem pudrem. Pianę wykładamy na górną warstwę ryżu.
  • 4. Ryż zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. Ryż możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Porady

Jeśli beza zbyt szybko zaczyna się rumienić należy zmienić na opcję dolnego pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować